top of page

Připojte se k oslavám Champagne Day

Za necelý měsíc, přesněji 22. října se již tradičně koná Champagne Day neboli Den šampaňského. Zajít si do oblíbené restaurace a vychutnat si párování šampaňského s pokrmy nebo si jednoduše dát sklenku ušlechtilých bublinek v soukromí s tím, na kom vám záleží, to je oč tu běží. Připojte se proto k této iniciativě i vy a oslavte malé okamžiky života. Důvod se vždycky najde :-). Z nasbíraných designových plíšků od šampaňského si pak můžete od Lucie z Patrick Poppet nechat vytvořit originální obraz do svého interiéru.



Iniciativa #ChampagneDay se koná už od roku 2009. Jde o jakýsi univerzální den pro milovníky šampaňského, tedy šumivého vína, které se smí vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne, a to ze třech odrůd vinné révy - Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Základem nejčastěji bývá cuvée, tedy kombinace těchto odrůd, do níž se přidají speciální kvasinky. Následuje tzv. druhotné kvašení v lahvi, kdy dodané kvasinky přemění cukr na alkohol a oxid uhličitý, který v ústech vnímáme právě jako perlení. Proces zrání trvá až několik let, proto se jedná o prémiovou záležitost a cena šampaňského bývá vyšší.



Věděli jste, že každý šampaňský dům si navíc zakládá i na designu svých lahví, vinět a tzv. plaques de muselets, tedy kapslí? "Během cest po milované Francii jsem zjistila, že spousta lidí kapsle od šampaňského sbírá. Následně si je ukládá do plastových nebo dřevěných rámečků, jimiž si zdobí svůj domov. To byl i náš případ. Mně to však přišlo neestetické, proto jsem neustále přemýšlela, co s tím. Až jsem začala tvořit skutečné obrazy s kapslemi na plátně. Pro mé klienty, milovníky bublinek, je to zároveň možnost vlastnit unikátní dílo na míru - s jejich vlastními kapslemi," vysvětluje Lucie. Tak si nezapomeňte na pátek 22. října nachladit svou oblíbenou láhev šampaňského, a jak by řekli Francouzi "Santé!"

bottom of page